Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • EĞİTİM
  • SPOR
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • Ara
SON DAKİKA:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aileyi korumaya kararlılıkla devam edeceğiz
Kurban Bayramı’nda hava nasıl olacak
Avrupa’nın 5 büyük liginde şampiyonlar belli oldu
Ömer Çelik: Özgür Özel, siyasi yetersizliğini örtbas çabasında
İllere göre Kurban Bayramı namaz saatleri
Kılıçdaroğlu'nun CHP Genel Merkezi'ne gideceği tarih açıklandı
Kılıçdaroğlu'nun partiden ihraç edeceği milletvekili listesi sızdırıldı
CHP Genel Merkezinde Dakika Dakika Neler Yaşandı
Çorumspor ilk kez Süper Lig’de: Kentte büyük coşku yaşanıyor
Üst düzey atama kararları Resmi Gazete’de
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Aliyev: Türkiye ile askeri yardımı da içeren müttefiklik ilişkimiz var
GÜNDEM
Yayınlanma: 06 Ocak 2026 - 09:22

Aliyev: Türkiye ile askeri yardımı da içeren müttefiklik ilişkimiz var

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye ile karşılıklı askeri yardımı da kapsayan müttefiklik formatında işbirliği yürüttüklerini belirterek, Türk devletlerinin askeri alanda da daha yakın işbirliği geliştirmesinin faydalı olacağını söyledi.

GÜNDEM
06 Ocak 2026 - 09:22
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Aliyev: Türkiye ile askeri yardımı da içeren müttefiklik ilişkimiz var
Aliyev, yerel televizyon kanallarına verdiği röportajda küresel güvenlik ortamı, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) bünyesindeki askeri işbirliği ve Zengezur Koridoru’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dünyadaki gelişmelerin ülkeleri askeri kapasitelerini artırmaya zorladığını ifade eden Aliyev, mevcut küresel düzende artık “kim güçlüyse haklı olan da odur” anlayışının ön plana çıktığını ve bunun yaşanan gelişmelerle teyit edildiğini dile getirdi.

TDT için ortak askeri tatbikat teklifi

Aliyev, TDT’nin Gebele’de düzenlenen zirve toplantısında bu yıl Azerbaycan’da üye ülkelerin ortak askeri tatbikat yapmasını teklif ettiklerini hatırlatarak, buna hem sembolik hem de pratik açıdan ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Üye ülkelerle ikili formatta askeri tatbikatlar yaptıklarını belirten Aliyev, “En çok Türkiye ile olmak üzere diğer ülkelerle de askeri tatbikatlarımız var. Ancak ortak tatbikatların önemi büyüktür.” dedi. Uluslararası hukukun günümüzde etkisini yitirdiğini savunan Aliyev, güç, işbirliği ve müttefikliğin belirleyici hale geldiğini kaydetti.

“Askeri örgüt kurulmasını önermiyorum”

Azerbaycan’ın askeri gücünü artırmaya devam ettiğini vurgulayan Aliyev, Türkiye ile ilişkilerin müttefiklik düzeyinde yürütüldüğünü ifade ederek şunları söyledi:

“Türkiye ile karşılıklı askeri yardımı da kapsayan müttefiklik formatında işbirliği yürütüyoruz. Ailemiz olan Türk devletlerinin de bu alanda işbirliğine başlaması iyi olur. Bunu söylerken herhangi bir askeri örgüt kurulmasını önermiyorum. Enerji, ulaştırma, ticaret ve yatırım alanlarında işbirliği yaparken askeri alanda da neden işbirliği yapmayalım?”

Zengezur Koridoru ve ulaşım projeleri

Aliyev, Azerbaycan’ın batı bölgelerini Ermenistan üzerinden Nahçıvan’a bağlayacak Zengezur Koridoruna da değinerek, azerbaycan topraklarındaki kısmın yakında tamamlanacağını bildirdi. Ermenistan topraklarında 42 kilometrelik yol inşa edilmesi gerektiğini ifade eden Aliyev, projenin tamamlanmasıyla yıllık yük taşıma kapasitesinin 15 milyon tona ulaşacağını söyledi.

Kars–Nahçıvan demir yolu hattı

Türkiye’nin Kars ile Nahçıvan arasında demir yolu inşası yönünde karar aldığını hatırlatan Aliyev, bu hattın Nahçıvan’ın Türkiye’nin demir yolu ağına tam entegrasyonunu sağlayacağını belirtti.

Aliyev, Nahçıvan’ı Türkiye’ye bağlayacak demir yolunun stratejik önem taşıdığını vurgulayarak, tüm projelerin koordinasyon içinde yürütülmesi gerektiğini kaydetti.

“Ulaşım hatları Ermenistan’a da fayda sağlayacak”

Zengezur Koridoru’nun yanı sıra Nahçıvan’a İran üzerinden Aras Koridoru ile de ulaşım sağlanacağını belirten Aliyev, yeni ulaşım hatlarının Ermenistan için de avantajlar getireceğini söyledi. Aliyev, “Ermenistan mevcut çıkmazdan çıkacaktır. Azerbaycan, Türkiye ve İran bağlantıları sayesinde Ermenistan da bölgesel ulaşıma dahil olacaktır. Burada kaybeden olmayacak.” ifadelerini kullandı.

# İlham Aliyev# azerbaycan
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Son Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aileyi korumaya kararlılıkla devam edeceğiz
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aileyi korumaya kararlılıkla devam edeceğiz
Kurban Bayramı’nda hava nasıl olacak
Kurban Bayramı’nda hava nasıl olacak
Avrupa’nın 5 büyük liginde şampiyonlar belli oldu
Avrupa’nın 5 büyük liginde şampiyonlar belli oldu
Ömer Çelik: Özgür Özel, siyasi yetersizliğini örtbas çabasında
Ömer Çelik: Özgür Özel, siyasi yetersizliğini örtbas çabasında
İllere göre Kurban Bayramı namaz saatleri
İllere göre Kurban Bayramı namaz saatleri
BÜYÜKŞEHİR’DEN KIRSAL MAHALLELERE KÖY FIRINLARI PROJESİ
BÜYÜKŞEHİR’DEN KIRSAL MAHALLELERE KÖY FIRINLARI PROJESİ

Ana Sayfa
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
SAĞLIK
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • EĞİTİM
  • FOTO GALERİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • MAGAZİN
  • OTOMOBİL
  • SİYASET
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.