Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • EĞİTİM
  • SPOR
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • Ara
SON DAKİKA:
Başkan İhsan Kurnaz Diyarbakır'lı Çocukları Ağırladı
Azerbaycan'ın İsrail'i kutlama mesajı büyük tepki çekti
Okul güvenliği baştan sona yenileniyor
15 yaşını doldurmayan çocuklara sosyal medya yasağı TBMM'den geçti
23-26 Nisan’da Sinema Biletleri 120 Lira
Bafra Sera Organize Tarım Bölgesi Üretim Üssü Oldu
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Bakan Gürlek: Sokak çeteleri çocukları kullanıyor, gereğini yapacağız
GÜNDEM
Yayınlanma: 06 Mart 2026 - 11:53

Bakan Gürlek: Sokak çeteleri çocukları kullanıyor, gereğini yapacağız

Adalet Bakanı Akın Gürlek, medya mensuplarıyla bir araya geldiği iftar buluşmasında 12. yargı Paketi hakkında açıklamalarda bulunarak suç işleyen çocuklarla ilgili cezaları yetersiz bulduğunu açıkladı.

GÜNDEM
06 Mart 2026 - 11:53
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bakan Gürlek: Sokak çeteleri çocukları kullanıyor, gereğini yapacağız
Ankara'da gazetecilerle iftarda buluşan Adalet Bakanı Akın Gürlek, suç işleyen çocuklarla ilgili gelen sorular üzerine açıklama yaptı.

Bakan Gürlek konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Çocuklarla ilgili cezaları ben yetersiz buluyorum”

12. Yargı Paketi’nde bir başka getirmek istediğimiz konu biliyorsunuz maalesef geçenlerde de oldu. Bir öğretmenimiz hayatının baharında 44 yaşında, 17 yaşında bir öğrencisi tarafından hunharca saldırıya uğrayarak hayatını kaybetti. Gerçekten üzüldük. Ben buradan öğretmenimize, kederli ailesine, öğrencilerine tekrardan başsağlığı diliyorum. Son zamanlarda sizin de dikkatinizi çekmiştir. Özellikle çocukların işlediği bu tür olaylar eylemler arttı.

Şimdi kıymetli basın mensupları bu tabii çok geniş bir alan şöyle burada ailenin sosyal yapısı, eğitim düzeyi, bunların hepsinin incelenmesi gerekiyor. Yani bir çocuk neden şiddete meyleder, neden şiddete bulaşır? Bizim yargı olarak görevimiz aslında biliyorsunuz suç işlendiği andan itibaren görevimiz başlıyor. Burada özellikle ben görüştüm. Aile Bakanımız, Milli Eğitim Bakanımız onlarla bir geniş platform kurup özellikle çocukların aile yapısından itibaren, sosyal yaşamından itibaren, eğitim yaşamından itibaren suça iten nedenlerin öncelikli olarak bir masa yatırılması gerekiyor. Yani neden çocuk, suç örgütlerinin kucağına gidiyor? Neden çocuk şiddete meylediyor?

Bakın bu 17 yaşındaki öğrenci de siz de hepiniz muhtemelen biliyorsunuzdur. Daha önceden bir psikolojik sorunu var. Okulla ilgili bir uzaklaştırma cezası almış. Yani bu çocuğun bir eylem yapacağı aslında belli. Bunları bizim bir gözlemlememiz gerekiyor, süreç göstermemiz gerekiyor. Çok geniş katmanlı bir şekilde bunların sebeplerini araştıracağız.

Tabii çocuklarla ilgili cezaları ben yetersiz buluyorum, bunu daha önce de söylemiştim. Maalesef kanunumuzda şöyle bir düzenleme var 12-15 yaş aralığı ve 15 yaş ve 18 yaş aralığı hakkında ayrı ayrı çocuklara özel indirimler yapılmış. Bir de biliyorsunuz çocukların almış olduğu cezaların infazında özel bir ayrıcalık var. Çocukların cezaevinde kalmış olduğu 1 gün, 2 gün sayılıyor. Çocuklar diğer mahkumlar gibi ayrı bir cezaevinde kalmıyor. Çocuk evi dediğimiz şekilde biraz daha şartları uygun cezaevinde kalıyor. Bu konuda gerekli adımları atacağız.

“Ağırlaştırılmış müebbet gerekiyorsa onların almasını sağlayacağız”

Özellikle çocukların adam öldürme ya da diğer suçlarda yetişkinler gibi ağırlaşmış müebbet hapis cezası gerekiyorsa onların almasını sağlayacağız. Bu düzenlemede mecliste bir komisyon kuruldu. O komisyonda da zaman zaman görüşüyoruz. İnşallah bu düzenlemeyi de hayata geçireceğiz.

Tabii çocukların geleceği bize emanet. Onların hem suç işlemeye ilişkin ortamdan uzaklaştırmamız lazım. Hem de daha sonra da suç işledikten sonra da rehabilite etmemiz gerekiyor. Yani onların tekrardan topluma kazandırılması gerekiyor.

“Yeni nesil sokak çeteleri çocukları kullanıyor”

Ben İstanbul'da görev yaparken bu konuda çok gördüm. Maalesef işte bu yeni nesil sokak çeteleri diyorlar. İsim vermek istemiyorum. Çocukları kullanıyorlar, 12-15 yaşındaki çocukları kullanıyorlar. Hatta bakın şunu net söyleyeyim, çocukları ailelerinden kiralıyorlar. Biz bunu tespit etmiştik.  Adana’dan, Antep’ten çocukları ailelerinden kiralıyorlar. İstanbul'a getiriyorlar. Daha sonra sırtını sıvazlıyorlar. “Aslansın, kaplansın” deyip çocukları suçta kullanıyorlar. Neden? Çünkü çocukların alacağı cezalar belli. Çocuğun cezaevinde yatacağı süre belli. O çocuk dışarı çıktıktan sonra da tekrar örgütten kurtulamıyor. Daha farklı eylemlere girişiyor.

Biz 11. Yargı Paketinde bununla ilgili düzenlemeler yaptık biliyorsunuz. Özellikle suç örgütlerinin, örgüt yöneticilerinin, örgüt üyelerinin, çocukları suçlarda kullanması durumunda verilecek cezaları arttırdık. 12. Yargı Paketinde bu cezaları tekrar arttırmayı düşünüyoruz. Çünkü çocuklar bize emanet. Geleceğini korumakla yükümlüyüz. Yani devlet sadece suç işlemeyi önlemez. Aynı zamanda kişiye sosyal anlamda bir gelecekte vaat eder. Biz de çocuklarımızın geleceği için bu önlemleri almamız gerekiyor. Çocuklarla ilgili de bu şekilde düzenleme yapmak istiyoruz.

# 12. yargı paketi# akın gürlek# suç işleyen çocuklar
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Son Haberler
Başkan İhsan Kurnaz Diyarbakır'lı Çocukları Ağırladı
Başkan İhsan Kurnaz Diyarbakır'lı Çocukları Ağırladı
Azerbaycan'ın İsrail'i kutlama mesajı büyük tepki çekti
Azerbaycan'ın İsrail'i kutlama mesajı büyük tepki çekti
Okul güvenliği baştan sona yenileniyor
Okul güvenliği baştan sona yenileniyor
15 yaşını doldurmayan çocuklara sosyal medya yasağı TBMM'den geçti
15 yaşını doldurmayan çocuklara sosyal medya yasağı TBMM'den geçti
23-26 Nisan’da Sinema Biletleri 120 Lira
23-26 Nisan’da Sinema Biletleri 120 Lira
ABD-İsrail-İran Savaşının 8. Gününde Saldırılar Şiddetlenerek Devam Etti
ABD-İsrail-İran Savaşının 8. Gününde Saldırılar Şiddetlenerek Devam Etti

Ana Sayfa
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
SAĞLIK
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • EĞİTİM
  • FOTO GALERİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • MAGAZİN
  • OTOMOBİL
  • SİYASET
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.