Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerde özellikle çocuklar ve bebekler için kullanılan bazı ürünlerde zararlı madde tespit etti. Bakanlık tarafından tespit edilen bu ürünlerin toplatılması ve imha edilmesine karar verdi.
Bakanlık, çocukların korunması hedefiyle Türkiye'nin dört bir yanından getirilen ürün numunelerini İstanbul'daki yetkili Ekoteks Labaratuvarı'nda inceleterek çıkan sonuçları "Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi" aracılığıyla tüketici ile paylaşıyor.
Kullanıma uygun bulunmayan ürünlere ve şirketlere yaptırım uygulayan Ticaret Bakanlığı, çocukların sağlığını tehlikeye atacak ürünlere geçit vermiyor.

GÜVENLİ ÜRÜN NEDİR? Satışa sunulan her ürünün insan sağlığı; can ve mal güvenliği; hayvan, bitki yaşam ve sağlığı; çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarını sağlaması gerekir. Piyasaya arz edilen ürünlerin güvenli olması üreticinin, yetkili temsilcisinin veya ithalatçının sorumluluğundadır.





Güvensiz ürün takip edilebilir mi?
Yetkili kuruluşlar tarafından güvensizliği tespit edilen ürünler, GÜBİS üzerinden tüketicilerle paylaşılmaktadır. GÜBİS’e www.guvensizurun.gov.tr ve www.gubis.gov.tr adreslerinden erişim sağlanabilmektedir. Güvensiz olarak ilan edilen ürünlerden birini almış iseniz üretici/ithalatçı f irmaya haklarınızı (değişim, başvurarak para iadesi gibi) kullanabilirsiniz. Talebinizin kabul görmemesi halinde ise genel hukuk yollarına başvurabilirsiniz.
GÜBİS ne demek?
1- Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi(GÜBİS), ülkemizde piyasa gözetimi ve denetimi faaliyeti gerçekleştiren yetkili kuruluşlar tarafından güvensizliği tespit edilen ürünlerin ilan edildiği bir platformdur. Bu platformda yer alan bildirimler, yetkili kuruluşlar tarafından söz konusu sisteme girilen bilgilerden oluşmaktadır. Ticaret Bakanlığı, bu platformun teknik altyapısını sağlamaktadır.2- Bu platformda yer alan güvensizlik bildirimleri sadece bildirim konusu ürüne ilişkin tespiti içermekte olup, üretici firmanın diğer ürünlerine ilişkin bir tespit içermemektedir.3- Bu platformda yer alan bildirimler, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bildirimler ile ilgili detaylı bilgi almak için, bildirimi gerçekleştiren yetkili kuruluşa müracaat edebilirsiniz.4- Bu platformda yer alan bilgilerin eksikliği veya yeterliliği, bildirimi yapan yetkili kuruluşun sorumluluğundadır.5- Bu platformda yer alan bilgiler, herhangi bir yasal belge niteliği taşımamaktadır.

Ürün alırken nelere dikkat edilmeli?
Satın alma aşamasında her ürünün öncelikle ambalajını dikkatle inceleyin. Ürün ambalajları üzerinde yer alan uyarıları dikkatle okuyun, kullanım talimatları doğrultusunda hareket edin. Çocuklara yönelik ürünlerde olası riskler ve oluşabilecek tehlikelere karşı daha dikkatli olun.
Oyuncaklar...
CE işareti taşıyan ürünleri tercih edin. Çocuğunuzun yaş ve becerilerine göre ürün seçin, yaş sınıflandırması uyarılarına dikkat edin. Keskin kenarlı, küçük parçalar içeren, parmakların sıkışabileceği mekanizmaları bulunan oyuncaklara özellikle dikkat edin.Etikette yer alan güvenlik uyarıları ve kurulum talimatlarını okuyun, çocuğunuza oyuncağı nasıl kullanacağına dair bilgi verin. Bisiklet, kaykay, paten gibi ürünlerde çocuğunuzun kask, dizlik gibi ekipmanları kullandığından emin olun.