Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • EĞİTİM
  • SPOR
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • Ara
SON DAKİKA:
Pakistan'dan Hindistan'a Misilleme: 4 Askeri Üs Havaya Uçuruldu
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Bedri Yaşar Yalan Habere Hapis Cezasına Karşı Çıktı
GÜNDEM
Yayınlanma: 07 Ekim 2022 - 17:40

Bedri Yaşar Yalan Habere Hapis Cezasına Karşı Çıktı

İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, her zaman internet haber sitelerinin yasal bir statüye kavuşturulmasından yana olduklarını belirterek, internet haber sitelerinde çalışan gazetecilere “Basın Kartı” ve “Gazeteci” unvanı verilmesini savunduklarını söyledi.

GÜNDEM
07 Ekim 2022 - 17:40
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bedri Yaşar Yalan Habere Hapis Cezasına Karşı Çıktı
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 340 Sıra Sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine konuştu.

Kendi imzalarıyla 5187 Sayılı Basın Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tekliflerini 03.02.2020 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduklarına işaret eden Yaşar, “Kanun tekliflerini, tamamen Samsun’da internet haber yayını yapan sitelerden gelen görüş ve talepler doğrultusunda hazırladıklarını vurguladı.

Kanun teklifimiz gündeme alınmadı

İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, kanun tekliflerinin aradan geçen 2 yıl 8 aylık süre içinde iktidar tarafından dikkate almadığına ve görüşülmediğine işaret ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bizim Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunmuş olduğumuz kanun teklimizde; Sansür yoktur, baskı yoktur. Basın ve ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlanma yoktur. Belki de bu yüzden bizim kanun teklifimiz, iktidar tarafından bugüne kadar dikkate alınmamıştır.

İktidar tarafından yapılan düzenleme kapsamında, "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu ve suçu işleyenler için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getirilmektedir. Düzenleme bu haliyle, ülkemizde ne “basın” bırakır, ne de “yayın” bırakır. Yalnızca “yandaş basın” bırakır.

Türkiye basın özgürlüğünde son sıralarda

Zaten dışarıdan bakıldığında basın özgürlüğü konuda durumumuz hiç de parlak değildir. Türkiye basın özgürlüğü konusunda 180 ülke arasında 149’uncu sırada yer almaktadır. Bu düzenleme sonrası Türkiye muhtemelen sudan ve Myanmar’dan sonra basın özgürlüğü konusunda son sıraya yerleşecektir.

En ağır sansür yasası

Düzenleme bu haliyle Cumhuriyet Tarihinin en ağır sansür yasasıdır. Bu düzenleme, seçim öncesi muhalif basını susturma yönelik bir düzenlemedir. Bu düzenlemeyle birlikte, temel haklar, ifade ve basın özgürlüğü ortadan kalkacak ve vatandaşların haber alma özgürlüğü büyük yara alacaktır.

Sosyal medya da etkilenecek

Düzenleme, sadece basın ve yayın konusunda değil, aynı zamanda sosyal medya konusunda da ciddi yasaklar ve yaptırımlar getirmektedir. Teklifin bu haliyle yasalaşması halinde, iktidarın hoşlarına gitmeyen her haber, her açıklama ve her sosyal medya paylaşımı “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu” kapsamına alınacak ve suç sayılacaktır.

Yoruma açık olan bu düzenleme, somut olmayan gerekçelerle gazetecilerin cezalandırılmasının yolunu açacaktır. Gazeteciler, bilim insanları, Akademisyenler, dernekler, vakıflar, sendikalar, bilgilerini birikimlerini, her hangi bir konudaki düşüncelerini ve araştırmalarını bundan böyle özgürce, paylaşamayacak. Paylaşanların cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis olacaktır. Doğru bilgiye ve habere ulaşmak neredeyse imkânsız hale gelecektir.

Basın tarafsız ve bağımsız olmalı

Başta basın yayın kuruluşlarımız olmak üzere, toplumun hemen hemen her kesimi bu düzenlemeye tepki göstermektedir. Bu nedenle, basın ve ifade özgürlüğüne sansür getiren maddeleri geri çekilmelidir. İfade ve basın özgürlüğü birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de Anayasal olarak güvence altına alınmıştır.

Basın tarafsız ve bağımsız olmalıdır. Basın kuruluşları, bu teklifle büyük bir yara alacaktır. Pek çoğu kapanacak veya kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Bu teklifle, yerel basının “ekonomik” sorunlarına bir de “sansür” sorunu eklenmiştir. Basın ve ifade özgürlüğü garanti altına alınmalı, saygı duyulmalı ve korunmalıdır.

Sansür yasasını reddediyoruz

Özellikle bugün Anadolu basını oldukça güç durumdadır, yerel basın desteklenmelidir. Yerel basın toplumun, demokrasisinin sinir uçlarıdır. Muhakkak desteklenmelidir. Aksi halde, hepsi teker teker kapanacaktır. Dolayısıyla, bizim, bu yasaya vereceğimiz oy bellidir, şimdiden, reddettiğimizi ifade ediyorum”

# yalan haber yasası# yalan haberler# yalan habere ne denir# yalan haber suçu# bedri yaşar
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Son Haberler
Pakistan'dan Hindistan'a Misilleme: 4 Askeri Üs Havaya Uçuruldu
Pakistan'dan Hindistan'a Misilleme: 4 Askeri Üs Havaya Uçuruldu
Erdoğan: Malesef kendi ülkesini yabancılara şikayet eden bir muhalefete sahibiz
Erdoğan: Malesef kendi ülkesini yabancılara şikayet eden bir muhalefete...
MHP Samsun İl Başkanı Burhan Mucur’dan Anneler Günü Mesajı
MHP Samsun İl Başkanı Burhan Mucur’dan Anneler Günü Mesajı
Başkan Sandıkçı'dan TEKNOFEST KKTC Ekibine Tebrik
Başkan Sandıkçı'dan TEKNOFEST KKTC Ekibine Tebrik
Başkan Türkel: Annelerimiz en büyük ilham kaynağımız
Başkan Türkel: Annelerimiz en büyük ilham kaynağımız
Metin Feyzioğlu Büyükelçi Atandı
Metin Feyzioğlu Büyükelçi Atandı

Ana Sayfa
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
SAĞLIK
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • EĞİTİM
  • FOTO GALERİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • MAGAZİN
  • OTOMOBİL
  • SİYASET
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.