Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • EĞİTİM
  • SPOR
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • Ara
SON DAKİKA:
Yeni haftada hava durumu nasıl olacak
İran: Bu gece daha sert vuracağız
İsrail'den İran'a uyarı: Tahran'ı boşaltın
Havzalı minik pehlivanlar Türkiye Güreş Şampiyonası'nda Samsun’u temsil edecekler
Formula 1, Türkiye’ye dönecek mi: Açıklama var
OMÜ Veteriner Fakültesi Türkiye’nin En İyileri Arasında
Bütçe yılın ilk 5 ayında açık verdi
İran MOSSAD Ajanlarını İdama Başladı
İmamoğlu'nun Akın Gürlek davasında savcılık mütalaası açıklandı
Altın haftaya düşüşle başladı
Motorine zam kapıda: Bu gece fiyatlar değişiyor
Samsun dahil 18 ilde DEAŞ operasyonuSamsun
Yeni haftada hava durumu nasıl olacak
İran: Bu gece daha sert vuracağız
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. BOĞAZLARDAN BEDAVA GEÇİYORLARDI 20 BİN DOLARA ÇIKARILIYOR
EKONOMİ
Yayınlanma: 13 Haziran 2024 - 13:31

BOĞAZLARDAN BEDAVA GEÇİYORLARDI 20 BİN DOLARA ÇIKARILIYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Boğazlarından uğraksız bir şekilde geçen gemilerden alınan ücretlerde 1 Temmuz itibariyle yeni bir güncelleme yapılacağını açıkladı.

EKONOMİ
13 Haziran 2024 - 13:31
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
BOĞAZLARDAN BEDAVA GEÇİYORLARDI 20 BİN DOLARA ÇIKARILIYOR
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Boğazlarından uğraksız olarak geçen gemilerden alınan ücretlerin yeniden düzenleneceğini açıkladı. 39 yıl sonra ilk kez 7 Ekim 2022 tarihinde boğaz geçiş ücretlerine zam yaptıklarını anımsatan Bakan Uraloğlu, “1 Temmuz 2024 itibariyle de Denizcilik Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda ilgili kurumlarla yapılan çalışmalar neticesinde Cumhurbaşkanımızın kararı ile boğaz geçiş ücretlerinde yeni bir güncelleme daha yapıyoruz.” dedi.

“Ücretleri Artırarak 5,07 Dolar Yapıyoruz”

Uraloğlu, Boğaz geçiş ücretlerinde Montrö Türk Boğazları Sözleşmesi hükümlerinin uygulandığını anımsatarak, “Daha önce 1983 yılından 7 Ekim 2022 yılına kadar sabitlenmiş bir değer üzerinden 0,80 Dolar ücret tahsil ediyorduk. 39 yılın ardından 7 Ekim 2022 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararı ile bu ücretlerde yaptığımız güncelleme ile yaklaşık 5 kat arttırarak 4,08 Dolar’a yükselttik. Bu ücreti 1 Temmuz 2023 tarihinde de 4,42 Dolar’a çıkardık. Şimdi, 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren de yeni bir güncelleme daha yaparak 5,07 Dolar’a yükseltiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Uraloğlu şöyle devam etti:

“1983’ten 2022 yılına kadar, yaklaşık 39 yıl boyunca sabit tutulan ve güncellenmeyen ücretler söz konusuydu. Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda, ücretler 2022 yılından bu yana her yıl güncelleniyor. Bundan sonra da her yıl 1 Temmuz tarihinde güncellemeler devam edecek.”

Boğaz Geçişleri Montrö Türk Boğazları Sözleşmesi ile Düzenlendi

Montrö Türk Boğazları Sözleşmesine göre Türk Boğazlarından uğraksız geçen gemilerden sağlık denetimi hizmeti, fener hizmeti ve tahlisiye hizmeti olmak üzere 3 kalem üzerinden ücret alındığını aktaran Uraloğlu, “Ücretlerin hesaplanmasında, gemilerin net tonajı (NRT) baz alınırken, birim olarak da Altının ons fiyatına endeksli olan ‘Altın Frank’ esas alınıyor.” açıklamasını yaptı.

Boğazlarımızdan Sağladığımız Gelir Artacak

Son fiyat güncellemesine ilişkin verilere de değinen Bakan Uraloğlu, “10 bin net tonajlı bir gemiyi düşündüğümüzde, bu gemi 2022 yılındaki ilk güncellemeden önce fener, tahlisiye ve sağlık hizmetleri kalemleri için toplam 3 bin 240 Dolar ücret ödüyordu. 1 Temmuz 2024 sonrasında ise bu gemi toplam 20 bin 370 Dolar ücret ödeyecek. Yani yaptığımız güncellemelerle ücretleri 2022 öncesine göre 6,3 katına çıkarmış olacağız. Bu sayede de devlet hazinemize döviz girişi artmış olacak. Tahsil ettiğimiz ücretler ile dünyanın en riskli dar su yollarından olan Türk Boğazlarımızda deniz emniyeti ve güvenliğinin yanı sıra çevre emniyetini artırmak için gerekli altyapılarımızı ve trafik izleme sistemlerimizi sürekli geliştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

# boğaz geçiş ücreti gemi# boğaz geçiş ücreti araba# boğaz geçiş ücretine zam# boğaz geçiş ücreti hesaplama# boğaz geçiş ücreti 2024
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Son Haberler
İran: Bu gece daha sert vuracağız
İran: Bu gece daha sert vuracağız
İsrail'den İran'a uyarı: Tahran'ı boşaltın
İsrail'den İran'a uyarı: Tahran'ı boşaltın
Havzalı minik pehlivanlar Türkiye Güreş Şampiyonası'nda Samsun’u temsil edecekler
Havzalı minik pehlivanlar Türkiye Güreş Şampiyonası'nda Samsun’u...
Formula 1, Türkiye’ye dönecek mi: Açıklama var
Formula 1, Türkiye’ye dönecek mi: Açıklama var
OMÜ Veteriner Fakültesi Türkiye’nin En İyileri Arasında
OMÜ Veteriner Fakültesi Türkiye’nin En İyileri Arasında
CHP'li Çan'dan Kavak Köseli'deki doğa katliamına tepki
CHP'li Çan'dan Kavak Köseli'deki doğa katliamına tepki

Ana Sayfa
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
SAĞLIK
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • EĞİTİM
  • FOTO GALERİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • MAGAZİN
  • OTOMOBİL
  • SİYASET
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.