Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • EĞİTİM
  • SPOR
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • Ara
SON DAKİKA:
2026-ALES/1 tamamlandı: Sonuçlar 5 Haziran’da açıklanacak
Hantavirüslü gemiden yolcular tahliye edildi
ATO: Vergi Sistemi Yeniden Düzenlenmeli
Prof. Dr. Mehmet Haberal dünyanın gündeminde
RTÜK’den anlamlı Anneler Günü mesajı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Büyükşehirin ALO 153 Çağrı Merkezi Kıyı Kenar Kanununa Aykırımı
GÜNDEM
Yayınlanma: 07 Aralık 2020 - 12:24

Büyükşehirin ALO 153 Çağrı Merkezi Kıyı Kenar Kanununa Aykırımı

Büyükşehirin ALO 153 Çağrı Merkezi Kıyı Kenar Kanununa Aykırımı Samsun Mimarlar Odası Büyükşehir belediyesi tarafından temeli atılan ALO 153 Çağrı Merkezi'nin inşaatının Kıyı kenar kanununa aykırı old

GÜNDEM
07 Aralık 2020 - 12:24
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Büyükşehirin ALO 153 Çağrı Merkezi Kıyı Kenar Kanununa Aykırımı

Büyükşehirin alo 153 Çağrı Merkezi Kıyı Kenar Kanununa Aykırımı


Samsun Mimarlar odası Büyükşehir belediyesi tarafından temeli atılan ALO 153 Çağrı Merkezi'nin inşaatının Kıyı kenar kanununa aykırı olduğu gerekçesi ile durdurulması dava açacaklarını duyurdu.


Mimarlar odası yapımı devam eden binanın yasalara aykırı olduğunu bildiren şu açıklamayı yaptı:


Samsun Merkez İlkadım İlçesindeki Liman dolgu sahası alanı içerisinde, Adnan Kahveci Parkında kazı yapıldığını görülmesi üzerine, Odamız (TMMOB Mimarlar Odası samsun Şubesi) tarafından yerinde yapılan incelemede  burada Samsun Büyükşehir Belediyesi ALO 153  Çağrı Merkezi Hizmet Binası  yapılmak üzere kazı yapıldığı tespit edilmiştir.


İnşaat yapılmak üzere kazı yapılan yer, Kıyı Kenar Çizgisinin deniz tarafında Kıyı alanda, mevcut İmar Planında Park Kullanımında olup halen park olarak kullanılmaktadır. Odamızca, Belediye Hizmet Binası niteliğinde bina yapmak üzere yapılan kazının, 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve Uygulama Yönetmenliği ve mevcut İmar Planı’na aykırı olduğu gerekçesi ile Samsun Cumhuriyet Başsavcılığına 11.11.2020 tarihinde suç duyurusunda bulunulmuş, uygulamanın iptali için İdare Mahkemesinde dava hazırlıkları başlatılmıştır.


İnşaat kazısının yapıldığı Adnan Kahveci Parkı Kıyı Kenar Çizgisinin deniz tarafında, Kıyıda Liman İçi Dolgu Alanında bulunmaktadır.


3621 sayılı Kıyı Kanununun 6. Maddesi ve Uygulama Yönetmenliğinin 13. Maddesine göre Kıyı ve Dolgu Alanlarda yapılacak binalar açıkça belirlenmiştir. Kıyı ve Dolgu Alanlarda Kıyılarda yapılması zorunlu binalardan başka yapı yapılamaz. Belediye Hizmet Binası niteliğinde ve Kıyıda yapılması zorunlu olmayan, herhangi bir alanda yapılması mümkün olan ALO 153  Çağrı Merkezi Hizmet Binası  yapılması yasal olarak mümkün değildir.


İnşaat kazısının yapıldığı Adnan Kahveci Parkı adı üstünde Parktır, İmar Planında Park Kullanımındadır, Park olarak düzenlenmiş ve kullanılmaktadır. Belediye Hizmet Binası niteliğindeki ALO 153 Hizmet Binasının İmar planında Park Kullanımına ayrılmış ve halen park olarak düzenlenerek kullanılmakta olan yere yapılması İmar Planına uygun değildir.


Adnan Kahveci Parkı ve bitişiğindeki Kültür Parkın olduğu yerde daha önce Gıda Borsası, Bafra Garajı, Kamyon Garajı ve Çeşitli ticarettin yapıldığı binalar bulunmakta iken, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığınca 1999 yılından önce bu alana İmar Planı yapılarak alan Park Kullanımına ayrılmıştır. Mevcut binaların kaldırılması için Samsun Büyükşehir Belediyesince çetin yasal mücadelelerden sonra mevcut binalar kaldırılmıştır. Bu alan Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Kıyı Kanunu ve Yönetmenliği ile İmar Planı ve Yönetmenliğine uygun olarak 1999 yılından önce Kültür Park, 1999 yılından sonra Adnan Kahveci Parkı olarak düzenlenmiştir.


Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan parka Belediye Hizmet Binası niteliğinde bina yapılması için ihale yapılmasını anlamak mümkün değildir. Yapımına başlanılan ALO 153  binası  ileride bu Park alanının yapılaşmasının önünü açacaktır.


Hizmet binasının buruda yapılması yasal olmadığı gibi zorunlu da değildir, zira başka herhangi bir yerde inşa edilebilir.


Liman iç dolgu alanda bulunan Adnan Kahveci ve Kültür Park İmar Planında olduğu gibi Kamusal Açık Alan olarak Park kullanımında kalmalı, halkın daha kolaylıkla ulaşması ve parkı daha yoğun kullanabilmesi amacı ile düzenlemeler yapılmalıdır.


Bunun dışında Kesinlikle Kıyı Kanunu ve uygulama Yönetmeliğine aykırı yapılar yapılmamalı, yapılan ALO 153 Çağrı Merkezi Hizmet Binası inşaatı derhal durdurulmalıdır.


# 10 ocak samsun# alo 153# kıyı kenar kanunu# Mimarlar odası# samsun
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Son Haberler
2026-ALES/1 tamamlandı: Sonuçlar 5 Haziran’da açıklanacak
2026-ALES/1 tamamlandı: Sonuçlar 5 Haziran’da açıklanacak
Hantavirüslü gemiden yolcular tahliye edildi
Hantavirüslü gemiden yolcular tahliye edildi
Başkan Boz’dan Anneler Günü Mesajı
Başkan Boz’dan Anneler Günü Mesajı
ATO: Vergi Sistemi Yeniden Düzenlenmeli
ATO: Vergi Sistemi Yeniden Düzenlenmeli
Prof. Dr. Mehmet Haberal dünyanın gündeminde
Prof. Dr. Mehmet Haberal dünyanın gündeminde
Yüksel Yıldırım Yoğun Bakımdan Çıktı
Yüksel Yıldırım Yoğun Bakımdan Çıktı

Ana Sayfa
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
SAĞLIK
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • EĞİTİM
  • FOTO GALERİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • MAGAZİN
  • OTOMOBİL
  • SİYASET
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.