Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • EĞİTİM
  • SPOR
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • Ara
SON DAKİKA:
FIFA Başkanı Infantino'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Dünya Kupası
OMÜ’de “Dünya Siyonizmden Kurtulacak” Programı
Kırmızı bültenle aranan 61 suçlu Türkiye’ye getirildi
PFDK Süper Lig’de 9 kulübe ceza yağdırdı
Ankara Trabzon Günlerinde Büyük Coşku
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yüksek trafik cezaları ve hobi bahçeleri talimatı
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’dan Türkiye’ye teşekkür
Mersin Yenişehir Belediyesine Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu: 30 gözaltı
Altın fiyatlarında yükseliş devam ediyor
Üsküdar Belediyesi'nde yolsuzluk: 21 şüpheli adliyede
İsrail'in Gazze katliamlarında can kaybı 72 bini aştı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Çocuklarda Orta Kulak Sıvısı, İşitme Kaybı ve Sağlıklı Uyku
SAĞLIK
Yayınlanma: 28 Mart 2026 - 10:15

Çocuklarda Orta Kulak Sıvısı, İşitme Kaybı ve Sağlıklı Uyku

Çocukluk çağı, fiziksel ve zihinsel gelişimin en hızlı yaşandığı, gelecekteki sağlığın temellerinin atıldığı kritik bir dönemdir.

SAĞLIK
28 Mart 2026 - 10:15
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Çocuklarda Orta Kulak Sıvısı, İşitme Kaybı ve Sağlıklı Uyku

Çocukluk çağı, fiziksel ve zihinsel gelişimin en hızlı yaşandığı, gelecekteki sağlığın temellerinin atıldığı kritik bir dönemdir.

Bu süreçte çocuğun dış dünyayı algılaması, sağlıklı iletişim kurabilmesi ve kesintisiz bir uykuyla büyüme hormonlarını salgılayabilmesi için kulak, burun ve boğaz sağlığının kusursuz işlemesi gerekir.

Ne yazık ki, masum gibi görünen basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu veya alerjik bir durum, zamanında doğru müdahale edilmediğinde kalıcı işitme kayıplarına, konuşma gecikmelerine ve kronik uyku problemlerine dönüşebilir.

Ailelerin endişelerini gidermek ve çocukların sağlıklı gelişim sürecine destek olmak amacıyla, alanında uzman bir Samsun Çocuk KBB Doktoru olan Doç. Dr. Nesrettin Fatih Turgut; modern tıp teknolojilerini şefkatli ve çocuk dostu bir yaklaşımla birleştirerek kalıcı çözümler sunmaktadır.

Sinsi Bir Tehlike: Orta Kulakta Sıvı Birikimi (Seröz Otitis Media)

Çocukların kulak yapısı yetişkinlerden anatomik olarak farklıdır. Orta kulağı havalandıran ve genze açılan östaki borusu, çocuklarda daha kısa ve yatay bir açıya sahiptir. Bu durum, geniz bölgesindeki mikropların ve iltihapların orta kulağa çok daha kolay ulaşmasına neden olur.

Sık geçirilen grip, nezle, sinüzit gibi enfeksiyonlar veya geniz etinin aşırı büyümesi sonucunda östaki borusu tıkanır ve orta kulak havalanamaz. Havalanamayan orta kulakta zamanla negatif basınç oluşur ve dokuların salgıladığı sıvı içeride hapsolur.

Ateş, şiddetli ağrı veya kulak akıntısı gibi belirgin belirtiler vermediği için bu duruma tıp dilinde "Seröz Otitis Media", halk arasında ise "Orta Kulakta Sıvı Birikimi" denir. Aileler genellikle durumu çok geç, çocukta belirgin bir işitme kaybı başladığında fark ederler.

Çocuğunuzda İşitme Kaybı Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Orta kulakta biriken sıvı, ses dalgalarının iç kulağa iletilmesini mekanik olarak engeller ve sanki çocuğun kulağında tıkaç varmış gibi duymasına yol açar. Ailelerin şu belirtilere çok dikkat etmesi gerekir:

  • Televizyonun veya tabletin sesini normalden çok daha fazla açma isteği.
  • Seslenildiğinde ilk seferde tepki vermeme veya "Ne dedin?, Efendim?" gibi tekrarlatma ihtiyaçları.
  • Dudak okumaya çalışma veya konuşan kişinin ağzına dikkatlice bakma.
  • Okul çağındaki çocuklarda öğretmen komutlarını kaçırma, ders başarısında düşüş ve dikkat dağınıklığı.
  • Özellikle 2-4 yaş arası çocuklarda kelimeleri yanlış telaffuz etme veya yaşıtlarına göre konuşmada gecikme yaşanması.

Bu belirtilerden bir veya birkaçı gözlemlendiğinde, doğru teşhis için çocuğunuzun anatomisini ve psikolojisini anlayan, tecrübeli bir Samsun Çocuk KBB Doktoru ile yola çıkmak en kritik adımdır. Zamanında teşhis edilmeyen sıvı birikimleri kalıcı zar dokularına ve ilerleyen yaşlarda geri dönüşü olmayan işitme hasarlarına yol açabilir.

Kulak Tüpü (Ventilasyon Tüpü) Uygulaması Korkutucu Mu?

Orta kulak sıvısı tedavisinde ilk adım genellikle ilaç tedavisi (antibiyotikler, alerji şurupları veya spreyler) ve düzenli takiptir.

Çoğu zaman sıvı haftalar içinde kendiliğinden kaybolur. Ancak ilaç tedavisine rağmen 3 aydan uzun süre sıvı kaybolmuyorsa, işitme kaybı belirli bir seviyenin üzerindeyse veya kulak zarında çökme başlamışsa cerrahi müdahale şarttır.

Bu aşamada uygulanan tedavi "Kulak Tüpü (Ventilasyon Tüpü)" yerleştirilmesidir. Aileler genellikle "kulak zarı delinecek" düşüncesiyle büyük bir endişe yaşarlar.

Oysa bu işlem son derece kısa süreli, güvenli ve çocuğun anında duymaya başlamasını sağlayan mucizevi bir müdahaledir. Mikroskop altında kulak zarına milimetrik bir çizik atılır, içerideki koyu kıvamlı sıvı (tutkal gibi) vakumla temizlenir ve zardaki deliğe hava almayı sağlayacak minik bir tüp yerleştirilir. İşlem sonrası çocuk hiçbir ağrı hissetmez ve aynı gün taburcu olur.

Tüpler genellikle 6 ila 12 ay içinde görevini tamamladıktan sonra kulak zarı tarafından kendiliğinden dışarı atılır ve zar iz bırakmadan iyileşir.

Sağlıklı Uyku, Sağlıklı Gelişim Demektir

Çocuk KBB hastalıklarında işitme kadar önemli olan bir diğer konu da solunum ve uyku kalitesidir. Özellikle iri bademcikler ve büyük geniz eti, çocuğun uykuda rahat nefes almasını engeller.

Gece boyunca nefes almak için çabalayan, terleyen, sürekli pozisyon değiştiren ve horlayan çocuk; aslında "Uyku Apnesi" (uykuda nefes durması) yaşıyor olabilir.

Uyku apnesi, çocuklarda büyüme hormonunun salgılanmasını doğrudan baskılar. Bu durum sadece fiziksel büyüme geriliğine (kilo alamama, boy uzamasında yavaşlama) değil, aynı zamanda ertesi gün hırçınlık, hiperaktivite ve algı bozukluklarına da neden olur.

Gelişmiş endoskopik sistemlerle detaylı muayene yapan ve modern teknolojileri (radyofrekans, thermal welding) kliniğinde başarıyla uygulayan tecrübeli bir Samsun KBB Doktoru arayışında olan aileler için Doç. Dr. Fatih Turgut, sorunun kaynağını net olarak tespit edip en koruyucu cerrahi yaklaşımlarla çocukların rahat bir nefes almasını sağlamaktadır.

Sonuç

Çocuklar, yetişkinlerin küçültülmüş bir kopyası değildir; onların hastalıkları, tedaviye verdikleri yanıtlar ve iyileşme süreçleri tamamen kendilerine özgüdür.

Geçmeyen horlamalar, ağzı açık uyuma alışkanlıkları, televizyonun sesini çok açma veya konuşmada gecikme gibi durumlar "büyüyünce geçer" denilerek asla ihmal edilmemelidir.

Doç. Dr. Nesrettin Fatih Turgut; doğru teşhis, ebeveynleri detaylı bilgilendirme ve yenilikçi tedavi yöntemleriyle yavrularınızın sağlıklı büyüme serüvenine eşlik etmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

1. Kulak tüpü takılan çocuk banyo yapabilir mi veya havuza girebilir mi?

Evet, yapabilir ancak dikkatli olunması gerekir. Tüp, orta kulağı dış ortama bağlayan minik bir kanal açtığı için, banyo yaparken veya havuza/denize girerken kulağa sabunlu veya kirli su kaçmaması önemlidir. Bu dönemde doktorunuzun önereceği özel kulak tıkaçlarını veya sudan koruyucu bantları kullanmak enfeksiyon riskini tamamen ortadan kaldıracaktır.

2. Çocuğumun geniz eti alındıktan sonra tekrar büyür mü?

Geniz eti lenfoid bir doku olduğu için özellikle 3 yaşından önce yapılan ameliyatlardan sonra (çocuğun alerjik yapısı da çok yoğunsa) çok düşük bir ihtimal de olsa bir miktar tekrar büyüme riski vardır. Ancak doğru tekniklerle tam ve temiz bir şekilde alınan geniz etinin tekrar tıkayıcı boyuta gelme ihtimali son derece nadirdir.

3. İşitme testi (odyometri) her yaşta çocuğa yapılabilir mi?

Evet, günümüz teknolojisiyle yeni doğan bebeklerden itibaren her yaş grubuna uygun işitme testleri bulunmaktadır. 4-5 yaşından küçük veya uyum gösteremeyen çocuklarda, çocuğun tepkisine ihtiyaç duymadan oyun odyometrisi, BERA (ABR) veya timpanometri gibi objektif ölçümlerle işitme durumu ve orta kulak basıncı net bir şekilde ölçülebilmektedir.

4. Randevu oluşturmak için ne yapmalıyız?

Çocuğunuzun KBB muayenesi ve işitme değerlendirmesi için web sitemizdeki iletişim kısmında bulunan telefon numaralarımızdan bizi arayabilir veya doğrudan WhatsApp destek hattımız üzerinden mesaj atarak hızlıca randevunuzu planlayabilirsiniz.

 

# samsun KBB doktoru# orta kulak sıvısı# işitmr kaybı# sağlıklı uyku
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Son Haberler
FIFA Başkanı Infantino'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Dünya Kupası
FIFA Başkanı Infantino'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Dünya Kupası
OMÜ’de “Dünya Siyonizmden Kurtulacak” Programı
OMÜ’de “Dünya Siyonizmden Kurtulacak” Programı
Kırmızı bültenle aranan 61 suçlu Türkiye’ye getirildi
Kırmızı bültenle aranan 61 suçlu Türkiye’ye getirildi
PFDK Süper Lig’de 9 kulübe ceza yağdırdı
PFDK Süper Lig’de 9 kulübe ceza yağdırdı
Ankara Trabzon Günlerinde Büyük Coşku
Ankara Trabzon Günlerinde Büyük Coşku
SAMSUN: ASTORYA, İSTİKLAL MEYDANI VE TANITIM MERKEZİ AÇILDI
SAMSUN: ASTORYA, İSTİKLAL MEYDANI VE TANITIM MERKEZİ AÇILDI

Ana Sayfa
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
SAĞLIK
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • EĞİTİM
  • FOTO GALERİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • MAGAZİN
  • OTOMOBİL
  • SİYASET
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.