Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • EĞİTİM
  • SPOR
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • Ara
SON DAKİKA:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aileyi korumaya kararlılıkla devam edeceğiz
Kurban Bayramı’nda hava nasıl olacak
Avrupa’nın 5 büyük liginde şampiyonlar belli oldu
Ömer Çelik: Özgür Özel, siyasi yetersizliğini örtbas çabasında
İllere göre Kurban Bayramı namaz saatleri
Kılıçdaroğlu'nun CHP Genel Merkezi'ne gideceği tarih açıklandı
Kılıçdaroğlu'nun partiden ihraç edeceği milletvekili listesi sızdırıldı
CHP Genel Merkezinde Dakika Dakika Neler Yaşandı
Çorumspor ilk kez Süper Lig’de: Kentte büyük coşku yaşanıyor
Üst düzey atama kararları Resmi Gazete’de
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
  1. Haberler
  2. DÜNYA
  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan Etiyopya'da: Afrika'da çatışma istemiyoruz
DÜNYA
Yayınlanma: 18 Şubat 2026 - 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan Etiyopya'da: Afrika'da çatışma istemiyoruz

Etiyopya’ya resmî ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Addis Ababa Bole Uluslararası Havalimanı'nda Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Etiyopya Dışişleri Bakanı Gedion Timothewos ve Türkiye'nin Addis Ababa Büyükelçisi Berk Baran tarafından karşılandı.

DÜNYA
18 Şubat 2026 - 09:48
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan Etiyopya'da: Afrika'da çatışma istemiyoruz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsrail'in Somaliland'ı tanımasının ne Somaliland'a, ne de Afrika Boynuzu'na faydası olmadığını tekrar vurgulamak istiyorum. Afrika Boynuzu'nda çatışma istemiyoruz" açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya Başbakanı Ali ile gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Birçok alandaki potansiyel iş birliklerini nasıl değerlendirmemiz gerekiyor, 1 milyar dolar ticaret hacmi hedefimize nasıl ulaşırız, bunları da ele aldık. Etiyopya'daki en büyük ikinci yatırımcı ülke olmaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11 yıl aradan sonra Addis Ababa'yı ziyaret etmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti.

Etiyopya Başbakanı Ahmed ve Etiyopya makamlarına, şahsına ve heyetine gösterdikleri sıcak misafirperverlikten dolayı teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya'nın, Türkiye için kardeş ülke olmasının yanı sıra stratejik konumu, siyasi, ekonomik ve kültürel ağırlığıyla Afrika kıtasında oynadığı öncü rol bakımından son derece önemli bir ülke olduğunu söyledi.

Sahra Altı Afrika'daki en eski Türk büyükelçiliğinin 1926 yılında Addis Ababa'da açılmasının, bu şehri, kıtayla ilişkilerin kalbine yerleştirdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu ziyaretimin, büyükelçiliğimizin açılışının 100. yılına denk gelmesi de bizler için ayrı bir gurur kaynağıdır" ifadesini kullandı.

Yaptıkları görüşmelerde, Etiyopya Başbakanı Ahmed ve heyetiyle ticari yatırımlar, enerji, madencilik, tarım, iletişim ve eğitim alanlarındaki ilişkileri etraflıca görüştüklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Diğer birçok alandaki potansiyel iş birliklerini nasıl değerlendiririz, 1 milyar dolar ticaret hacmi hedefimize nasıl ulaşırız, bunları ele aldık. Etiyopya'daki en büyük ikinci yatırımcı ülke olmaktan memnuniyet duyuyoruz. 200'ü aşkın firmamızın, 2,5 milyar doları bulan yatırımlarıyla yaklaşık 20 bin Etiyopyalının istihdamına destek olması, bizler için kıvanç vesilesidir. Türk müteahhitlik firmaları, Etiyopya'da demiryolu, ulaşım, özellikle fabrika, turistik tesis ve enerji nakil hatları gibi faaliyet alanlarında 2,6 milyar dolar değerinde 15 projeyi üstlendiler. İnşallah, bunun daha da artmasını temenni ediyoruz."

"BU SAMİMİ COĞRAFYANIN GÜZEL İNSANLARININ HER DAİM YANINDAYIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dost Etiyopya halkıyla yüzyıllara dayanan münasebetlerin geliştirilmesine büyük önem verdiklerinin altını çizdi.

Etiyopya'nın İslam kültürü bakımından paha biçilemez bir değer taşıdığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları ifade etti: "Afrika'daki ilk Müslüman yerleşim yeri olarak bilinen Necaş köyündeki Necaşi Türbesi ve Camisi, kültürel bağlarımız bakımından çok önemli. TİKA'nın destekleriyle tadilatı ve tamiratı yapılan bu projeyle Afrika tarihinin önemli bir kültürel mirasını yaşatmakla kalmayıp, Etiyopya ile aramızdaki kadim dostluk bağlarını da güçlendirmiş olduk. Maarif Vakfı'mızın eğitim alanındaki faaliyetlerinin yanı sıra TİKA ofisimiz aracılığıyla aramızda kültür köprüleri kurmaya devam edeceğiz. Eşit ortaklık ve karşılıklı anlayış temelinde bu samimi coğrafyanın güzel insanlarının her daim yanındayız."

"ÇATIŞMA VE ACILARA YENİLERİNİN EKLENMESİNİ İSTEMİYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya'nın siyasi, sosyal ve ekonomik dönüşümü dolayısıyla Etiyopya Başbakanı Ahmed'i tebrik etti.

Tüm dünyanın gözlerinin Afrika Boynuzu ve Etiyopya'ya çevrilmişken, Etiyopya'nın köklü devlet yapısının örnek gösterilecek yönetiminin öneminin daha çok hissedildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Etiyopya'nın içinde bulunduğu coğrafyada devletlerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne kıymet veren tutumumuzun altını bilhassa çizmek istiyorum.

Türkiye olarak, bölgenin yeterince çektiği çatışma ve acılara yenilerinin eklenmesini asla istemiyoruz. Biz, bölgenin sorunlarına yine bölge ülkelerinin çözüm geliştirmesi ve Afrika Boynuzu'nun yabancı güçlerin mücadele alanına çevrilmemesi gerektiğine inanıyoruz. Bu minvalde İsrail'in Somaliland'ı tanımasının ne Somaliland'a ne de Afrika Boynuzu'na faydası olmadığını tekrar vurgulamak istiyorum.

Bu vesileyle yakın geçmişte Etiyopya ve Somali arasında arabuluculuğunu yürüttüğümüz Ankara Süreci'ndeki tutumları için her iki tarafa da tekrar teşekkür ediyorum. İstikrara kavuşmasıyla birlikte, Afrika Boynuzu'nun ekonomik fırsatlarıyla dikkatleri üzerine çeken bir konuma erişmemesi için hiçbir engel görmüyoruz. Müspet neticelerini alacağımıza emin olduğum bu ziyaretimizin bölgenin barış ve istikrarına da katkı sunmasını temenni ediyorum. Malumunuz, Türkiye olarak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı'na bu sene Kasım ayında ev sahipliği yapacağız. Etiyopya'nın da önümüzdeki yıl tertipleyeceği bu toplantı bağlamında yakın iş birliğimizi sergileyeceğiz."

Şahsına ve heyetine karşı sergiledikleri hüsnü kabul için Etiyopya Başbakanı Ahmed ve Etiyopya halkına teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya Müslüman toplumunun RAamazanını tebrik etti.

İKİ ÜLKE ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR

Ortak basın toplantısı öncesinde, cumhurbaşkanı erdoğan ve Etiyopya Başbakanı Ali huzurunda iki ülke arasında anlaşmalar imzalandı.

Törende, "9. Türkiye-Etiyopya Ekonomi, Ticaret ve Teknik İş Birliği Karma Ekonomik Komisyonu Tutanağı"na Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Etiyopya Dışişleri Bakanı Gedion Timothewos imza attı.

"Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Etiyopya Su ve Enerji Bakanlığı Arasında Enerji Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı" da Bakan Bayraktar ile Etiyopya Su ve Enerji Bakanı Habtamu Itefa tarafından imza altına alındı.

# cumhurbaşkanı erdoğan# Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed# etiyopya ile anlaşmalar
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Son Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aileyi korumaya kararlılıkla devam edeceğiz
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aileyi korumaya kararlılıkla devam edeceğiz
Kurban Bayramı’nda hava nasıl olacak
Kurban Bayramı’nda hava nasıl olacak
Avrupa’nın 5 büyük liginde şampiyonlar belli oldu
Avrupa’nın 5 büyük liginde şampiyonlar belli oldu
Ömer Çelik: Özgür Özel, siyasi yetersizliğini örtbas çabasında
Ömer Çelik: Özgür Özel, siyasi yetersizliğini örtbas çabasında
İllere göre Kurban Bayramı namaz saatleri
İllere göre Kurban Bayramı namaz saatleri
Ramazan bu gece kılınacak Teravih namazı ile başlayacak
Ramazan bu gece kılınacak Teravih namazı ile başlayacak

Ana Sayfa
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
SAĞLIK
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • EĞİTİM
  • FOTO GALERİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • MAGAZİN
  • OTOMOBİL
  • SİYASET
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.