Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • EĞİTİM
  • SPOR
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • Ara
SON DAKİKA:
Trump ve Pezeşkiyan Barış Mütabakatını İmzaladı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Fındık üreticisinin yüzü gülecek mi?
GÜNDEM
Yayınlanma: 02 Temmuz 2020 - 14:32

Fındık üreticisinin yüzü gülecek mi?

Fındık üreticisinin yüzü gülecek mi? Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç, Haziran ayı ihracat rakamları ve fındık ihracatı ile ilgili genel trend hakkında açıklamal

GÜNDEM
02 Temmuz 2020 - 14:32
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Fındık üreticisinin yüzü gülecek mi?

Fındık üreticisinin yüzü gülecek mi?


Karadeniz fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç, Haziran ayı ihracat rakamları ve fındık ihracatı ile ilgili genel trend hakkında açıklamalarda bulunarak "pandeminin oluşturduğu talep krizi ile fındık sezonunun çok zorlu geçeceği şimdiden bellidir" dedi.

Sevinç, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

01 Eylül 2019 ile 30 Haziran 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilen fındık ihracatı şimdiden bütün zamanların rekorunu kırarak 311.499 ton/iç fındık miktarına ulaştı. Bu rakamın 31 Ağustos 2020’de 330.000 ton / iç fındık miktarını geçebileceğini tahmin ediyoruz. Türkiye fındık ihracatından gelen net döviz miktarı ise 30 Haziran 2020 itibariyle 2 milyar dolara ulaştı. Bu rakamın da Ağustos ayı sonunda 2,2 milyar dolara yaklaşacağını tahmin ediyoruz.

SONUÇ TÜRK İHRACAT SEKTÖRÜNÜN TÜM PAYDAŞLARI İÇİN BİR ZAFERDİR

Bu sonuçlar Türk Fındık İhracat Sektörü ve Türk Fındık Sanayici / İhracatçıları için büyük bir başarıdır. Bu başarıda elbette ihracatçılarımız kadar başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, önce politikaları dünya dengelerini ve üreticiyi gözeterek erken açıklayan Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin yanında fiyat regülasyonunu büyük oranda doğru yöneten TMO’nun da payları taktire şayandır.

Ayrıca her platformda tüm ihracatçıların yanında olan ve bütün taleplerimizi dinleyip sonuca ulaştıran Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’a da müteşekkiriz. Özetle başarı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nindir.

YÜKSEK REKOLTE KORKUSU YIKILDI

2019 Yılı Fındık Rekoltesinin 800.000 ton dan fazla olduğu gerçeği ve önceki yıldan kalan devir miktarı ile oluşan korkular, ihracatçılarımızın olağanüstü mahareti ve uluslararası talep desteği bir hüsran değil, korku duvarlarının yıkıldığı rekor yılına dönüştü. Ayrıca yüksek rekolteye rağmen oluşan iyi fiyatlar ile üreticilerimizin de kazançlı bir sezon geçirmesi mutluluğumuzu daha da arttırdı.

KIRMIZI ÇİZGİMİZ ÜRETİCİ MEMNUNİYETİDİR

Herkes bilmelidir ki fındık ihracatçıları devletin ve milletin hizmetinde, ayrıca adeta üreticinin pazarlama şirketi konumundadır. Türk fındık ihracatçıları, Türk fındık üreticisinin kazanamadığı müddetçe üretimin süremeyeceği ve pazarın büyüyemeyeceğinin bilincinde olan birikimli ve entelektüel insanlardır.

ZOR BİR YILA GİRİYORUZ

2020/2021 Fındık İhracat Sezonu’nun ise dalga dalga yayılan pandeminin oluşturduğu talep krizi ile çok zorlu geçeceği şimdiden bellidir. Bu zorluklar;

1. Türkiye’de geçen yıldan düşük olacağı tahmin edilen 2020 ürünü rekoltesine rağmen (ancak beklenenin çok üstünde) rakip üretici ülkelerdeki yüksek rekolteler nedeniyle dünya fındık arz toplamının geçen yıldan yüksek olacağı anlaşılmaktadır.

2. Başta Amerikan Bademi olmak üzere Türk Fındığına çeşitli kategorilerde rakip diğer sert kabuklu yemişler, çok yüksek rekolteler nedeniyle olağanüstü fiyat düşüşleri yaşamaktadır.

Halen pek çok alandaki en büyük rakibimiz ABD Bademi, Türk Fındığının yarı fiyatına yakın olup fiyatlarının daha da düşeceği öngörülmektedir. Bu durum fındığımıza mutlaka olumsuz yansıyacaktır.

3. Pandemi nedeni ile bir talep belirsizliği dönemi yaşanmakta olup bu durumun uzun sürebilecek bir düşük talep dönemine ve durgunluğa evrilme ihtimali mevcuttur.

Unutulmamalıdır ki arz/talep dengesi her türlü iktisadi faaliyetin başat faktörüdür ve daima son sözü bu denge söyler. Bugün piyasalarda yaşanan sıkıntılar da uçuk kaçık senaryolardan değil arz talep dengesinin talep ayağının doğru tahmin edilememesinden kaynaklanmıştır. Bu nedenle yeni sezon politikası oluşturulurken üretici memnuniyeti yanında dünya dengeleri de dikkatle gözetilmelidir.

Türk Fındığı lokal popülist çılgınlıklara terk edilemeyecek kadar değerli ve fındık ihracatı da çok ciddi bir konudur. Ülkemizde binlerce yıllık tarihimizden kaynaklanan mevcut Devlet Aklı’nın en doğru çözümü bulacağına inanıyoruz.

Türk fındık ihracatçılarının hükümetin ilan edeceği Politikalar sonrasında yine tüm zorlukları aşarak yeni rekorlar için koşacağından aziz milletimiz emin olmalıdır.
# fındık# fındık fiyatı# karadeniz# samsun
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Son Haberler
Trump ve Pezeşkiyan Barış Mütabakatını İmzaladı
Trump ve Pezeşkiyan Barış Mütabakatını İmzaladı
CHP'de Arınma Başladı: 6 İsmin Üzeri Çizildi
CHP'de Arınma Başladı: 6 İsmin Üzeri Çizildi
Nimet Özdemir, CHP'den istifa etti
Nimet Özdemir, CHP'den istifa etti
BAŞKAN DOĞAN’A “GENÇ DOSTU KENT” ÖDÜLÜ
BAŞKAN DOĞAN’A “GENÇ DOSTU KENT” ÖDÜLÜ
Tekelleşip halkı kazıklayan lastik üreticilerine 3,6 milyar lira ceza
Tekelleşip halkı kazıklayan lastik üreticilerine 3,6 milyar lira ceza
Erdoğan, Beceriksizliğin bedelini sandıkta ödedik
Erdoğan, Beceriksizliğin bedelini sandıkta ödedik

Ana Sayfa
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
SAĞLIK
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • EĞİTİM
  • FOTO GALERİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • MAGAZİN
  • OTOMOBİL
  • SİYASET
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.